Tulkkaus päivähoidossa ja koulussa

Monet kuulovammaiset lapset pärjäävät koulun tai päivähoidon arkisessa tohinassa ilman erityistä tukea, mutta joutuvat turvautumaan tulkkipalveluihin kuulemisen kannalta haastavammissa tilanteissa. Näitä voivat olla esimerkiksi retket teatteriesityksiin, uimahallikäynnit ja muut vastaavat.

Koulussa, eli perusopetuksen piirissä vastuu näissä tilanteissa vaadittavien tulkkauspalvelujen järjestämisestä on kunnalla. Mitä aikaisemmin tarpeista voi kunnan opetustoimelle ilmoittaa, sitä varmemmin koulu pystyy niitä järjestämään. Tällöin tulkkauksen tarpeesta tulee olla maininta lapselle tehtävässä HOJKS:issa.

Aina aikaa ei kuitenkaan ole ja tarpeita voi ilmetä hyvinkin yllättäen. Jos koulu ei tällaisessa tilanteessa kykene syystä tai toisesta järjestämään lapsen tarvitsemia tulkkauspalveluita, asian voi hoitaa Kelan kautta. Ensisijainen vastuu on kuitenkin kunnalla, eli oppilaan omalla koululla. Kelan tavoitteena on saada kunta järjestämään lapsen tarvitsemat tulkkauspalvelut mahdollisimman kattavasti.

Päiväkodin kohdalla tilanne on vähän toisenlainen. Päivittäiseen toimintaan vaadittavan tulkkauksen lapsille, jotka tarvitsevat jatkuvaa apua, järjestää päiväkoti. Poikkeustilanteissa joissa puhe- tai kaksikielinen lapsi ei pärjää yksin kuulollaan, Kela järjestää tarvittavat palvelut. Tulkin tilaa Kelan välityskeskuksesta lapsen huoltaja tai hänen tähän valtuuttamansa henkilö.

Lähde:

Kelan Vammaisten tulkkauspalvelut / Riikka Heikkinen