Suomen kuulo- ja tukikoirat ry

Kuva: Jani Savolainen

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry antaa apua kuulo- ja tukikoirien koulutukseen. Kuulokoira opetetaan reagoimaan omistajalleen tärkeisiin ääniin. Koira koskettaa tassullaan tai kuonollaan, kun jotain huomionarvoista tapahtuu. Yhdistys ei kouluta koiraa valmiiksi, vaan se opastaa ja tukee koulutuksessa.

Toiminta alkoi virallisesti vuonna 1993. Kuulokoiria alettiin käyttää Suomessa joitain vuosia ennen yhdistyksen perustamista. Kuulokoirista alkanut toiminta laajeni vuonna 2010 tukikoiriin. Tukikoira auttaa pitkäaikaissairaita kuten diabeetikkoja tai epileptikkoja.

Vapaaehtoinen voi auttaa koulutuksessa

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry kaipaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä auttamaan kuulokoiran koulutuksessa. Tukihenkilö täydentää ammattikouluttajan työtä. Vapaaehtoisen tukihenkilön on ymmärrettävä koiraa jonkin verran, mutta kokenut koirankouluttaja ei tarvitse olla. Yhdistys kouluttaa tehtävään. Tukihenkilön tärkein tehtävä on tukea asiakkaan koirankoulutusta.

– Kaikki oppiminen ei koirallakaan ole kaunis, ylöspäin menevä kaari. Kun on pohjia, on hyvä, että olisi tukihenkilö tsemppaamassa, kuulo- ja tukikoirakouluttaja Miia Kantinkoski kuvailee.

Kantinkoski sanoo vapaaehtoisen tukihenkilön saavan tehdä palkitsevaa työtä eläinten ja ihmisten kanssa. Työn tulokset ovat konkreettisesti nähtävissä. Vapaaehtoistoiminta on mahdollista missä päin Suomea tahansa.

Teksti: Marjo Myyrä

Julkaistu Nappi-lehden numerossa 5/2012.

Lisätietoa aiheesta

Suomen kuulo- ja tukikoirat ry.