Kuulokoje ja taaperot

Toisen ikävuoden aikana lapsi tutkii maailmaa ja oppii tekemään monia asioita itsenäisesti ilman vanhempien avustusta. Myös ottamaan kuulokojeen tai SI:n prosessorin pois. Oma tahto ja kokeilunhalu alkaa ikävaiheessa nostaa päätään. Artikkelissa puhutaan kuulokojeista, mutta samat asiat pätevät yleensä myös sisäkorvaistutteen prosessoriin, jonka käyttöönotto ajoittuu myös samaan ikävaiheeseen.

1-1,5 vuotias taapero

  • 1-1,5-vuotias taapero kokeilee kaikenlaista. On melko tavanomaista, että lapsi tunnustelee kuulokojetta tai yrittää saada sen pois. Tässä iässä lapsi kokeilee monen muunkin asian kohdalla: ”Mitä tapahtuu, kun teen näin?”.
  • Mieti, miten reagoit siihen, kun lapsi yrittää saada tai saa kuulokojeen pois. Saako hän aina erityishuomiota, kun hän tekee niin? Yrittääkö hän saada sinut tekemään saman hauskan asian, jonka teit edelliselläkin kerralla, kun hän otti kuulokojeen pois?
  • Vaikka lapsi ottaa kuulokojeen pois ilman lupaa, pysy rauhallisena. Yritä pitää oma käyttäymisesi ja ilmeesi neutraalina. Et varmastikaan halua, että lapsi oppii yhdistämään kuulokojeen vihaisuuteen tai rangaistukseen.
  • Vauvat, jotka ovat muutenkin rauhallisia, oppivat helpommin jättämään kuulokojeet rauhaan. Aktiiviset vauvat voivat hermostua laitteista helpommin. Voit lohduttaa lasta, mutta pidä huoli, ettei kuulokojeen räpläämisestä tule vain keino saada huomiota.

Noin 20 kuukauden ikäinen taapero

  • Lapsi ei ota kuulokojetta pois siksi, että hän ei haluaisi käyttää sitä. Hän opettelee ottamaan kaikkea ylimääräistä irti, myös kuulokojetta. Tässä vaiheessa kärsivällisyys on valttia.
  • Kun lapsi oppii ”sulkemaan kuuloaistin”, eli ottamaan kuulokojeen pois, kehu häntä ja laita ystävällisesti koje takaisin paikalleen. Alkuun lapsi voi kokeilla uutta taitoaan useasti, mutta ajan kuluessa se vähenee.
  • Lapsi voi hermostuessaan ottaa kuulokojeen pois. Saatat joutua odottamaan, että kiukkupuuska menee ohitse. Odota hiljaa neutraali ilme kasvoillasi ja pidä kuulokojetta kädessäsi lapsen näkyvillä. Kun kiukkupuuska on ohi, hymyile ja laita kuulokoje paikalleen. Älä anna kuulokojeiden käytöstä tulla valtataistelun aihetta.
  • Saatat joutua käyttämään uusia keinoja saadaksesi kuulokojeen pysymään paikallaan. Esimerkiksi huivi tai lakki voivat auttaa tämän vaiheen yli. Katso lista erilaisista vaihtoehdoista täältä.
  • Jos epäilet, että lapseen sattuu (esimerkiksi korvatulehdus, rikkoutunut kuulokoje tai huonot säädöt), älä laita lapselle kuulokojetta takaisin, vaan ota yhteyttä lääkäriin tai kuulokeskukseen.
  • Huomioi myös, että kojeen tai SI:n prosessorin käytön alkuvaiheessa kuunteleminen saattaa olla rankempaa. Salli tällöin hiljaiset hetket esim. päiväkotipäivän jälkeen.

Lue myös:

Lähde:
Toddlers 12 to 24 months. Success For Kids With Hearing Loss.
http://successforkidswithhearingloss.com/hearing-aids-on