Korvakappale

Korvantauskuulokojeesta ääni välittyy letkua pitkin korvakäytävään asetettavaan korvakappaleeseen. Korvakappaleet valmistetaan kuulokeskuksessa tai muulla palveluntarjoajalla teetettävän anatomisen mallin mukaisesti. Saatavilla on sekä pehmeitä että kovia korvakappaleita, joista jälkimmäisiä on myös värillisinä. Huom. Kaikissa kuulokojeissa ei ole letkua/korvakappaletta.

Korvakappaleiden valmistus kokonaan kotimaisena käsityönä on vähentynyt, sillä nykyisin suurin osa korvakappaleista valmistetaan ulkomailla 3D-mallinnuksen avulla. Jos saatu korvakappale ei vaikuta sopivalta, sitä on mahdollista yrittää hioa paremmaksi kuulokeskuksessa.

Paikalleen laittaminen

Täsmällinen istuvuus on olennaista kuulokojeen äänenlaadulle. Jos koje tuntuu vinkuvan tai ääni on tunkkainen, vika on usein korvakappaleessa tai sen letkussa. On tärkeää, ettei korvakappale ole liian tiivis, paina tai ole liian löysä. Korvakappale olisi hyvä uusia säännöllisesti tai viimeistään siinä vaiheessa kun se ei enää tunnu asettuvan kunnolla.

Vaihda letku parin kuukauden välein tai vähintään ennen sen kovettumista. Holkillisiin plus- tai V-letkuiksi kutsuttaviin väliletkuihin tulee helposti reikä, jolloin koje vinkuu tavallista helpommin.

Korvakappale asetetaan korvaan aloittamalla korvalehden rusto-osien väliin tulevasta osasta. Vedä sitten korvalehteä ylhäältä hieman takaviistoon ja työnnä korvakäytäväosa paikalleen. Etenkin uuden korvakappaleen kohdalla paikalleen laittoa voi helpottaa sipaisemalla korvakäytäväosaan hieman vaseliinia.

Puhdistus

Samoin kuin kuulokojetta, myös korvakappaletta tulee huoltaa. Puhdistustarve vaihtelee yksilöllisesti, mutta korvakappale olisi hyvä huuhdella juoksevalla vedellä päivittäin tai pyyhkiä se erityisellä puhdistusaineella. Perusteellisemman pesun voi tehdä letkun vaihdon yhteydessä.

  • Irrota korvakappale kuulokojeesta, poista väliletku ja huljuta korvakappaletta haalean juoksevan veden alla.
  • Älä käytä korvakappaleen puhdistuksessa teräviä esineitä, vaan laita se noin 10 minuutiksi saippuavedellä tai tarkoitusta varten tehtyä puhdistusainetta sisältävään kuppiin.
  • Huuhtele korvakappale haalealla juoksevalla vedellä.
  • Kuivaa korvakappale pehmeällä liinalla ja poista vesihelmet ilmastointikanavasta puhalluspallolla.
  • Anna korvakappaleen kuivua yön yli ääniaukko alaspäin talouspaperin päällä.

Lisätietoa aiheesta

• Kuopion yliopistollinen sairaala: Letkun vaihto