Kuulokojevalikoimaa on erilaisiin tarpeisiin

Kuulokojemarkkinoita on perinteisesti hallinnut kuusi isoa valmistajaa, jotka ovat tällä hetkellä GN Store Nord, Starkey Hearing Technologies, Sonova, William Demant, Sivantos, ja Widex. Ennen suurimpiin valmistajiin kuulunut Siemens hävisi listalta vuonna 2015, kun sen kuulokojetoiminnot myytiin ja tilalle perustettiin Sivantos. Tunnetuimmista tuotemerkeistä Oticon kuuluu William Demantille ja Phonak Sonovalle. Muita tunnettuja tuotemerkkejä ovat mm. Beltone (GN:lle kuuluva tuotemerkki), Sonic (William Demant), Bernafon (William Demant) ja Signia (Sivantos).

Kuulokojevalmistajat julkaisevat uusia kuulokojemalleja keskimäärin noin 18 kuukauden välein [Cox et al., 2014]. Sukupolvenvaihdosten myötä korkealuokkaisten kuulokojeiden lisäominaisuudet muuttuvat perustason kuulokojeiden ominaisuuksiksi ja uusia huippukuulokojeita voidaan markkinoida muutamalla uudella erityisominaisuudella. Huipputason kuulokojeisiin on esimerkiksi viime vuosina tullut ominaisuuksia, joiden avulla ne ovat esimerkiksi roiskevesitiiviimpiä ja kykenevät kytkeytymään langattomasti internetiin.

Eri tason kuulovioille on olemassa valikoima erilaisia kuulokojeita. Yleisimpiä kuulokojetyyppejä ovat korvantauskoje (Behind-The-Ear, BTE), kuuloke korvassa -korvantauskoje (Receiver-In-Ear, RIE), korvakäytäväkoje (In-The-Ear, ITE) ja kokonaan korvakäytävässä -koje (Completely-In-Canal, CIC). Tavalliset korvantauskojeet sopivat esimerkiksi yleensä kaikille kuulonaleneman tyypeille, kun taas kuuloke korvassa -kuulokojeet ja tavalliset korvakäytäväkojeet soveltuvat yleensä lievään tai keskivaikeaan kuulonalenemaan.

Valmistajilla on yleensä eri tason kuulovioille erilaisia kuulokojetyyppejä ja yhden tyypin kuulokojeesta voi löytyä useita hinnaltaan ja ominaisuuksiltaan toisistaan eroavia suorituskykyluokkia. Lisäksi kuulokojeet voivat erota myös paristojen koossa.

Sami Koivunen

Lähteet

Robyn M. Cox, Jani A. Johnson and Jingjing Xu (2014). Impact of Advanced Hearing Aid Technology on Speech Understanding for Older Listeners with Mild to Moderate, Adult-Onset, Sensorineural Hearing Loss. Gerontology, 60(6), 557–568.