Sisäkorvaistute

Sisäkorvaistute (SI) on leikkauksella asennettava sähköinen kuulokoje. Se on tarkoitettu kuuroutuneille, vaikeasti ja erittäin vaikeasti kuulovammaisille henkilöille, joille tavallisen kuulokojeen antama apu ei ole riittävä. Sisäkorvaistutteella ei saavuta normaalia kuuloa, mutta se mahdollistaa puhekielen oppimisen ja puheella kommunikoinnin kuulonvaraisesti.

Sisäkorvaistutejärjestelmä koostuu leikkauksella asetettavasta sisäisestä osasta eli istutteesta ja korvaan asetettavasta ulkoisesta osasta eli puheprosessorista. Sisäisten osien käyttöiäksi on laskettu kymmeniä vuosia, joten ne on aikanaan vaihdettava. Sisäkorvaistute muuttaa äänet koodatuiksi sähköisiksi impulsseiksi. Nämä impulssit välittyvät kuulohermoon ja aivot tulkitsevat ne ääniksi.

Ensimmäiset sisäkorvaistutteet tulivat markkinoille 1980-luvun alussa Englannissa. Suomessa istutteita on leikattu lapsille vuodesta 1997. Alkuun lapset saivat istutteen toiseen korvaan ja vuodesta 2010 lähtien on valtakunnallisesti ollut mahdollista saada istute molempiin korviin, jolloin puhutaan bilateraalisista istutteista. Sisäkorvaistutetta tarjotaan kuntoutusmuotona silloin kun kuulokojeen antama vahvistus todetaan riittämättömäksi. Näin on vaikea-asteisesti kuulovammaisena syntyneiden lasten, myöhempinä vuosina kuulonsa menettäneiden tai etenevien kuulovammojen kohdalla.

Satakieliohjelman Lapsi ja sisäkorvaistute-esite on laaja tietopaketti sisäkorvaistutteesta ja kuntoutuksesta. Esite on ladattavissa Satakieliohjelman sivuilta PDF-muodossa.

Tietoa sisäkorvaistutteesta:

Kommentit

 1. Seppo Ojala sanoo:

  Äiti on 91-vuotias ja hänellä on huono kuulo.Onko olemassa sellaisia huonokuuloisten puhelimia missä olisi myös hälytysnappi jos sattuu jotain muuta vakavaa.Kuulolaite hänellä jo on.

  1. Ulla Konkarikoski sanoo:

   Hei Seppo!

   Tutkin asiaa ja ilmeisesti kaikissa Doron puhelinmalleissa on avunpyyntöpainike, jota puhelimen käyttäjä painaa kerran pitkään ja puhelin hälyttää tekstiviestillä ennalta määrättyihin puhelinnumeroihin. Myös monista Maxcomin malleista löytyy vastaava toiminto SOS-turvapainikkeen nimellä. Joissakin malleissa avunpyyntö tai turvapainikkeen painaminen aukaisee automaattisesti puhelimen kaiuttimen, jolloin apua tarvitseva voi keskustella auttajan kanssa, vaikka puhelin ei olisi kädessä.

   Löytyisiköhän näistä sopiva ratkaisu äitisi tilanteeseen?

   Ulla, Kuuloavaimen taustajoukoista

 2. Sirkka Lindberg sanoo:

  Hei tyttäreni on jo 52 -vuotias ja hänellä on toinen korva kuuro ja sehän vaikuttaa tasapainoon. Onko hänelle mahdollista asettaa implantteja ja mitä se maksaa suunnilleen

  1. Ulla Konkarikoski sanoo:

   Sisäkorvaistutearviota varten tyttärenne pitäisi hakeutua yliopistolliseen sairaalaan lähetteellä. Istutteita leikkaavia sairaaloita ovat: Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu. Istute ei paranna yleensä tasapaino-ongelmia, mutta ei pahennakaan niitä.

 3. Jenny sanoo:

  Hei. Tiedättekö kuinka monta sisäkorvaistutekäyttäjät Suomessa ovat?

 4. Kaarina Savolainen sanoo:

  77-vuotias mieheni on lähes kuuro.Se tekee keskinäisen kommunikoinnin lähes mahdottomaksi. En enää jaksa juosta hänen eteensä kuulemaan häntä. Itse olen vakavasti sairas ja tarvitsisin usein pyytää häntä apuun, mutta pyyntöihini ei vastata läheskään aina.Pitäisi päästä välillä ”normaalikuuloisten” pariin, mutta se on vain harvoin mahdollista.

 5. Antti Haahti sanoo:

  Hei, huomasin joulupöydässä etten kuullut keskustelusta sanaakaan. Olen 72 v enkä käytä ulkoisia kuulolaitteitani kovan tinnituksen ja korvakäytävien ärtyvyyden vuoksi. Onko sisäkorvaistute ainoa mahdollinen ratkaisu? Minkä hintainen leikkaus on?
  Terveisiä

Lisää uusi kommentti