Hälytysäänten kuuleminen

Hälytinjärjestelmät

Kuulovammaisten lasten voi olla vaikea havaita erilaisia hälytyksiä. Arkipäivään kuuluvat herätykset, puhelimet ja ovikellot voivat tuottaa ongelmia, ja hätätilanteissa vanhemmatkaan eivät voi taata ehtivänsä lapsen luo tarpeeksi nopeasti. Kuulovammaisille on kehitetty helppokäyttöisiä ja toimivia integroituja ratkaisuja, joiden puitteissa kaikki herätyskellosta palovaroittimeen saadaan toimimaan tavalla joka helpottaa kuulovammaisen lapsen arkea ja suojelee häntä poikkeustilanteissa. Hälytinjärjestelmä ilmoittaa ovikellon ja puhelimen soimisesta sekä palohälytyksestä äänellä, valolla tai täristämällä. Lapsen on hyvä tottua hälytinjärjestelmään hyvissä ajoin, jotta se toimii apuna ja turvana kun hän viettää aikaa yksin kotona.

Hälytinjärjestelmää valittaessa täytyy ottaa huomioon asunnon pohjaratkaisu sekä lapsen kuulovamman aste.

Lähettimet

Lähetin voi olla sisäänrakennettuna ovikellossa, palovaroittimessa, puhelimessa tai itkuhäyttimessä. Ovikellon tai puhelimen soidessa, varoittimen havaitessa savua tai tulta ja vauvan itkiessä lähettimestä lähtee signaali kaikkiin määriteltyihin vastaanottimiin.

Vastaanottimet

Vastaanottimia on erilaisia.

Jotkut ovat isokokoisia, esillä pidettäviä ja kiinteästi määriteltyyn paikkaan asennettavia laitteita, joihin voi määritellä erilaisia LED-valohälytyksiä kertomaan mikä hälytys on kyseessä: ovikello, palovaroitin vai joku muu. Jos asunnossa on useita ovia joissa on kaikissa käytössä lähetin, vastaanottimen voi ohjelmoida ilmaisemaan mikä ovi on kyseessä. Toiset vastaanottimet ovat pienempiä ja tarkoitettu mukana pidettäviksi. Näitä häyttimiä saa valosignaaleja, tärinää tai molempia hyödyntävinä versioina. Mukana kannettavia vastaanottimien kokoluokka vaihtelee tasku- ja rannekemalleista sellaisiin, joita voi kantaa mukana kotona ja asettaa lähelle esimerkiksi parvekkeella tai muihin paikkoihin, jonne päävastaanotin ei näy tai kuulu mentäessä.

Kuulovammaisille tarkoitettuja hälytyslaitteia voi hankkia myös erikseen.

Puhelin ja ovikello

Puhelimen soimisen havaittavuutta voidaan parantaa käyttämällä erillistä lisäkelloa ja on myös saatavissa laite, joka vilkuttaa valoa puhelimen soidessa. Puhelinten ja kännyköiden soittoääntä on mahdollista säätää ja sen lisäksi matkapuhelimissa on valittavissa myös värinä. Ovikelloon saa äänen vahvistimen ja/tai valomerkin. Asennettaessa vahvistimen paikaksi kannattaa valita huoneiston keskeinen paikka. Kaksikerroksiseen asuntoon voidaan asentaa erikseen kumpaankin kerrokseen omat tai ovikello voi olla myös siirrettävä.

Herätyskello

Koska yöllä nukkuessa ei käytetä kuulokojetta tai prosessoria, kuulovammainen ei välttämättä herää aamulla tavallisen herätyskellon soittoon. Kuulovammaisille tarkoitetut kellot sisältävät täristimen. Kellon soidessa täristin tärisee ja herättää nukkujan. Täristin voi olla erillinen tyynyn alla oleva täristin, tai matkamallin herätyskellossa täristin on kellossa sisäänrakennettuna, jolloin kelloa pidetään tyynyn alla.

Palovaroitin

Kuulovammainen lapsi ei kuule välttämättä palovaroittimen hälytysääntä. Kuulovammaisten palovaroittimissa on täristin, joka palovaroittimen hälyttäessä tärisee tyynyn alla. Tarvittaessa palovaroitin voidaan kytkeä kotona olevaan ovikellon ja puhelimen hälytysjärjestelmään

Lähde:

Apuvälineteknikko Pekka Laavi: Kuulovammaisen tekniset apuvälineet. Avaintietokansio, 2009.