11 vinkkiä kuulovammaisen lapsen kanssa kommunikointiin

Ilman kokemusta voi kuulovammaisen lapsen kanssa kommunikointi tuntua vaikeammalta kuin se onkaan.

Tässä yksitoista vinkkiä joiden avulla helpotat viestisi perillemenoa.

1. Selvitä miten lapsi kommunikoi

Kuulovammaisilla lapsilla on monia erilaisia tapoja kommunikoida. Monet osaavat useampia, mutta käyttävät silti mieluiten yhtä. Jos lapsi viittoo, voit selvittää vanhemmilta tarvitseeko hän tulkkia.

2. Kiinnitä lapsen huomio

Kiinnitä kuulovammaisen lapsen huomio vilkuttamalla, koputtamalla pöytää tai muuta pintaa, tai koskettamalla kevyesti lapsen olkapäätä.

3. Varmista, että lapsi näkee kasvosi selvästi

Voit esimerkiksi laskeutua alas lapsen tasolle ja näin varmistaa, että lapsi näkee ilmeesi ja huulesi selkeästi. Älä liiku turhaan puhuessasi, sillä tämä vaikeuttaa huulilta lukua ja heikentää äänesi kuuluvuutta oleellisesti.

4. Puhu selvästi ja luonnollisesti

Kuulovammaiset lapset pyrkivät lukemaan huulilta, joten lausu sanat mahdollisimman luonnollisesti ja selvästi. Hitaasti tai kovaan ääneen puhuminen vaikeuttaa huulilta lukemista.

5. Kiinnitä huomiota suuhusi

Suun peittäminen kädellä, ruoan syöminen, purukumin jauhaminen… Kaikki nämä vaikeuttavat huulilta lukemista. Ne tekevät myös puheestasi vähemmän selvää.

6. Käytä näkövihjeitä

Erilaisten tukiviittomien, eleiden tai kommunikoimaasi asiaa selventävien ilmeiden käyttämistä ei kannata ujostella.

7. Ilmaise keskustelun aihe selkeästi

Jos lapsi tietää mistä aiheesta puhutaan, hänen on huuliasi lukiessaan helpompi arvata mitä sanoja käytät. Pidä huoli, että kuulovammainen lapsi tietää jos keskustelun aihe muuttuu.

8. Seiso niin, että kasvosi on valossa

Huono valaistus tekee huulilta lukemisesta haastavaa.

9. Jaa puheenvuorot yhdelle kerrallaan

Kuulovammaisten lasten voi olla vaikea seurata ryhmäkeskusteluja, joten on tärkeää, että jokainen puhuu vuorollaan ja ilmaisee selvästi kun haluaa seuraavaksi sanoa jotain.

10. Vähennä taustamelua

Kuulokojeet ja sisäkorvaistutteet vahvistavat kuuloa, joten lapsen täytyy keskittyä kuullakseen äänesi kaiken taustahälyn seasta. Liikenteen melu, päällä oleva radio tai televisio, tietokoneiden käyntiäänet ja muut vastaavat tekevät kuuntelemisesta lapselle vaikeampaa. Tilannetta voi helpottaa esimerkiksi sulkemalla ikkuna ja laittamalla tarpeettomat laitteet pois päältä.

11. Älä luovuta

Mikään ei ärsytä kuulovammaista lasta tai nuorta niin paljon kuin ”Kerron myöhemmin” tai ”Ei se ole tärkeää”. Lapselle tai nuorelle on tärkeä tuntea olevansa osa ryhmää ja saada kaikki sama tieto, jonka ryhmän muut jäsenet ovat saaneet. Jos et saanut viestiäsi läpi ensimmäisellä yrityksellä, älä luovuta, vaan kokeile rohkeasti uusia tapoja kommunikoida. Kerro asiasi toisin sanoin, kirjoita se puhelimen näytölle tai paperille.

Lähde: http://www.ndcs.org.uk/family_support/communication/deaf_awareness.html