Nettipelejä ja sovelluksia

Tietokoneille, tableteille ja älypuhelimille on tarjolla paljon laadultaan vaihtelevia, kuulovammaisille lapsille soveltuvia tai varta vasten heille tehtyjä pelejä ja harjoitusohjelmia. Lisäksi netistä löytyy selaimen kautta pelattavia pelejä, joita ei tarvitse asentaa omalle laitteelle.

Omiin tarpeisiin sopivien pelien löytäminen onkin se haaste. Käyn tässä artikkelissa läpi sekä terapiatyössä käyttämiäni sovelluksia että sellaisia joita muut ovat minulle suositelleet.

Suuri osa peleistä ja sovelluksista on englanniksi, mutta myös suomenkielisiä helmiä löytyy. Monia englanninkielisiä pelejä lapsi voi mainiosti pelata aikuisen kanssa. Hakemalla esimerkiksi AppStoresta sanoilla ”speech therapy” saa tulokseksi suuren joukon puheterapeuttien suunnittelemia pelejä. Niistä suoraan suomenkieleen sovellettavia ovat esimerkiksi sijaintikäsitteiden, kysymysten sekä luokittelun ja kerronnan harjoittelu. Englannin artikulaatio- ja äänneharjoituksista taas ei ole suomenkielisille mitään iloa.

Tablettimaailmassa eniten sovelluksia löytyy iPadille ja iPhonelle. Myös Androidille alkaa olla sovelluksia melko mukavasti. Windows-tableteille ja Windows-puhelimille tarjonta on vielä vähäistä, mutta lisääntyy koko ajan.

Kuulovammaisille suunnattuja sovelluksia

Outloudin Kuulorata-sovellus

Tällä hetkellä saatavana Google Play -kaupasta sekä App storesta.

Sovellus on maksuton.

Kenelle: Kouluikäisistä ylöspäin.

Valmistajan sivut: www.outloud.fi

Äänipalape​lejä

Äänillä leikkiminen on tärkeä osa kuulovammaisen lapsen terapiaa. Äänipalapelit kehittävät lasten hahmotuskykyä ja kuuntelutaitoa, ja niitä löytyy suuri määrä erilaisia kaikille eri alustoille. En ole vielä löytänyt äänipalapeliä, jossa olisi kerrottu millä taajuudella äänet ovat.

Tässä muutama kokeilemamme versio:

https://itunes.apple.com/us/app/awesome-shape-puzzles-123/id504746399?mt=8

http://www.gizmag.com/tiggly-shapes-ipad-game/26586/

http://espacepublishing.com/

Lisää palapelejä löytyy kirjoittamalla kaupan hakukenttään ”sound puzzles”.

Kenelle: kaikille

Pikku Kakkosen netti

Pikku Kakkosen netti (www.yle.fi/lapset) on huikea aarreaitta erilaisia kehittäviä pelejä alle kouluikäisille ja esikoululaisille sekä 1. ja 2. -luokkalaisille.

Kuulovammaisten lasten sanavaraston kehittymiseen kannattaa panostaa. Sanavaraston kehittäminen vaatii jatkuvaa ja pitkäkestoista työtä kotiväeltä – keskustelut päivän tapahtumista ja iltasadut ovat sanavaraston kehittymisen kulmakiviä. Kirjallisuus, äänikirjat ja multimediakirjat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia sanavaraston laajentamiseen. Kuulovammaisten lasten sanavaraston on todettu olevan ikätasoaan jäljessä.

PAPUNET

Papunetista löytyy paljon materiaalia. Erityisesti suosittelen luettuja ja viitottuja satuja: http://papunet.net/pelit/tietoa-ja-tarinoita

iPad

Lola

Lola on erinomainen palapelejä sekä aakkos- ja matematiikkapelit sisältävä pelisarja, joka on saatavilla myös suomeksi. Pelin tekijöillä tuntuu olevan tietoa lukemaan opettamisesta ja Suomessa käytössä olevista opetustavoista. Lasta opetetaan kuuntelemaan sanan äänteitä eikä häntä hämmennetä aakkosten nimillä.

Lola-pelit on saatavina iPadille ja Androidille.

Kenelle: eri pelit sopivat eri-ikäisille ja kaikista peleistä löytyy eri vaikeustasoja.

http://www.lolapanda.com/fi

Make a scene

Peli sisältää erilaisia maisemia, joihin pelaaja lisää hahmoja. Tarjolla ovat mm. maatila, vedenalainen maailma, joulu, viidakko ja etelänapa. Pelihahmot ääntelevät ja peli sisältää tehosteääniä. Peliä voi pelata samaan aikaan kaverin, opettajan tai vanhemman kanssa ja se soveltuu keskusteluun ja yhdessä tekemiseen.

https://itunes.apple.com/us/app/make-a-scene-farmyard/id501366591?mt=8

Pohdintaa

Pelejä ja sovelluksia on valtavia määriä, mutta varsinkin kuntoutuksessa täytyy muistaa, että ne ovat vain välineitä johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Sovellusta valittaessa on hyvä miettiä mihin sen toivoo vaikuttavan: sanavaraston kehittymiseen, johonkin hahmottamisen osa-alueeseen, kuulomuistiin vai tarkkaavaisuuteen. Tai sitten se on vain hauska peli – sellaisiakin tarvitaan, varsinkin kotioloissa.

Aina täytyy muistaa, että kieli kehittyy vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Sen vuoksi onkin hienoa, että yhä useammat pelit mahdollistavat yhdessä pelaamisen ja tarjoavat näin mahdollisuuksia vanhemmille ja lapsille viettää aikaa yhdessä.

Tässä artikkelissa on käsitelty vain pientä osaa tarjolla olevista peleistä ja sovelluksista. Näitä sekä listan ulkopuolelle jääneitä pelejä ja sovelluksia kannattaa kokeilla rohkeasti – osasta on vain hetken ilo ja toisten parissa viihtyy pidempäänkin.

Teksti: Ulla Sergejeff

Kirjoittaja on puheterapeutti, joka on toiminut kuulovamma-alalla jo 17 vuotta. Viimeaikaisiin haasteisiin kuuluu oman sovelluskehitysyrityksen perustaminen. Yrityksen tarkoitus on tuottaa kuntouttavia sovelluksia terapeuttien ja perheiden tueksi. Artikkelissa mainittu Kuulorata-sovellus on yksi yrityksen tuotteista.