Nettipelejä ja sovelluksia

Tietokoneille, tableteille, phableteille ja älypuhelimille on tarjolla paljon laadultaan vaihtelevia, kuulovammaisille lapsille soveltuvia tai varta vasten heille tehtyjä pelejä ja harjoitusohjelmia. Lisäksi netistä löytyy selaimen kautta pelattavia pelejä, joita ei tarvitse asentaa omalle laitteelle.

Omiin tarpeisiin sopivien pelien löytäminen onkin se haaste. Käyn tässä artikkelissa läpi sekä terapiatyössä käyttämiäni sovelluksia että sellaisia joita muut ovat minulle suositelleet.

Suuri osa peleistä ja sovelluksista on englanniksi, mutta myös suomenkielisiä helmiä löytyy. Monia englanninkielisiä pelejä lapsi voi mainiosti pelata aikuisen kanssa. Hakemalla esimerkiksi AppStoresta sanoilla ”speech therapy” saa tulokseksi suuren joukon puheterapeuttien suunnittelemia pelejä. Niistä suoraan suomenkieleen sovellettavia ovat esimerkiksi sijaintikäsitteiden, kysymysten sekä luokittelun ja kerronnan harjoittelu. Englannin artikulaatio- ja äänneharjoituksista taas ei ole suomenkielisille mitään iloa.

Tablettimaailmassa eniten sovelluksia löytyy iPadille ja iPhonelle. Myös Androidille alkaa olla sovelluksia melko mukavasti. Windows-tableteille ja Windows-puhelimille tarjonta on vielä vähäistä, mutta lisääntyy koko ajan.

Kuulovammaisille suunnattuja sovelluksia

Outloud-kuulotesti

Outloud-kuulotesti on kuulovammaisille lapsille suunniteltu sovellus, jota voi hyödyntää myös auditiivisen tarkkaavaisuuden harjoitteluun. Se on nopea ja hauska apuväline päivittäiseen kuulon tarkistukseen kuulokojeita tai sisäkorvaistutetta käyttäville lapsille. Lapsen kuulo ja kojeiden toimivuus tulee kuulon ja kielen kehityksen turvaamiseksi tarkistaa päivittäin, riippumatta siitä millaista kuulokojetta lapsi käyttää.

Testin on tarkoitus olla lapselle hauska leikki ja vanhemmille sekä terapeuteille kätevä väline kuulon seuraamiseen pidemmälläkin aikavälillä. Testissä kuunnellaan ns. Lingin äänteet. Havainnointitasolla lapsi reagoi äänteeseen, napauttaa ruutua ja saa palkkion. Erottelutehtävässä lapsen tulee valita oikea eläin äänteen kuultuaan. Tunnistaminen varmentuu aikuisen kannustaessa lasta toistamaan kuulemansa äänne.

Olen omassa puheterapiatyössäni todennut Outloudin kuuloketestin todella hyväksi työkaluksi, mutta testi ei korvaa terveydenhuollossa tehtäviä kuulontarkastuksia. Se tarjoaa tehokkaan tavan seurata lapsen kuulon kehitystä ja kojeiden toimintaa.

Tällä hetkellä saatavana Windows Phonelle ja Androidille.

Hinta: 7,50€

Kenelle: 2-10 -vuotiaille. Toiminnallisuutensa puolesta sovellus sopii kaikenikäisille, mutta kuvat on suunnattu lapsille.

Valmistajan sivut: www.outloud.fi

Äänipalape​lejä

Äänillä leikkiminen on tärkeä osa kuulovammaisen lapsen terapiaa. Äänipalapelit kehittävät lasten hahmotuskykyä ja kuuntelutaitoa, ja niitä löytyy suuri määrä erilaisia kaikille eri alustoille. En ole vielä löytänyt äänipalapeliä, jossa olisi kerrottu millä taajuudella äänet ovat.

Tässä muutama kokeilemamme versio:

https://itunes.apple.com/us/app/awesome-shape-puzzles-123/id504746399?mt=8

http://www.gizmag.com/tiggly-shapes-ipad-game/26586/

http://espacepublishing.com/

Lisää palapelejä löytyy kirjoittamalla kaupan hakukenttään ”sound puzzles”.

Kenelle: kaikille

Pikku Kakkosen netti

Pikku Kakkosen netti (www.yle.fi/lapset) on huikea aarreaitta erilaisia kehittäviä pelejä alle kouluikäisille ja esikoululaisille sekä 1. ja 2. -luokkalaisille.

Leimu

Leimu on ääniohjattava peli, jossa autetaan lohikäärme Leimua järjestämään syntymäpäivät isoisälleen. Pelissä on viisi osiota, joissa tuottamalla ääntä mikrofoniin ohjataan Leimua hajottamaan sadepilvet, puhaltamaan ilmapalloja, herättämään Hiillos-vaari ja sytyttämään kakun kynttilät.

Kenelle: pääsääntöisesti alle kouluikäisille lapsille, jotka hyötyvät äänen tuoton harjoituksista. Pelissä voidaan sopia mitä äännettä lapsi tuottaa.

Miinus: toimii myös pelkästään puhaltamalla, mutta sitä ei tarvitse lapselle kertoa. Ja puhallusharjoituksetkin ovat ihan hyviä ja tarpeellisia monille.

http://yle.fi/pikkukakkonen/#!/leimu

Hertan maailma

Erinomainen peli, jossa on paljon arkipäivän sanavarastoa ja peruskäsitteitä. Pelissä autetaan Herttaa lajittelemaan vaatteita värien mukaan (värien ja vaatteiden nimeämistä), ja puretaan kauppakassia ja mietitään mihin kaappeihin ne kuuluvat. Pelissä käydään myös mustikkaretkellä.

Kenelle: erityisesti alle kouluikäisille lapsille sekä sanavarastoaan harjoittelemalla laajentaville isommille lapsille.

http://yle.fi/pikkukakkonen/#!/hertanmaailma

Sana-ark​ku

Pelissä on kolme osiota, joissa mietitään S-kirjaimen oikeaa muotoa, kuunnellaan alkuäänteitä ja etsitään samanlaisia sanahahmoja. Se on kohtuullisen hyvä lukemisen valmiuksien harjoitteluun.

Kenelle: 6-8-vuotiaille.

http://yle.fi/pikkukakkonen/#!/sana-arkku

Piirrän laulellen

Mukavia kappaleita laulupiirtämismenetelmää käyttäen. Laulau Oy järjestää koulutuksia menetelmästä ja sitä sovelletaan jo laajasti esimerkiksi puhe- ja musiikkiterapiassa. Menetelmässä käytetään useampia aistikanavia ja yhdistetään piirtäminen hauskoihin lauluihin. Olen itse aloittanut laulupiirtämisen Pikku Kakkosen netin lauluilla ja edennyt siitä materiaalipaketin muihin lauluihin. Laulupiirtäminen on mukava tapa laulaa ja piirtää lapsen kanssa. musiikin harrastamisesta on paljon hyötyä kuulovammaisille lapsille.

Kenelle: yli kolmevuotiaille.

http://yle.fi/pikkukakkonen/#!/piirran-laulellen

Mintun esikoulu

Multimediaversio Maikki Harjanteen Minttu Esikoulussa -kirjasta. Multimediakirjat kehittävät lapsen tarkkaavaisuutta, kuuntelemiseen keskittymistä ja sanavarastoa. On harmi, että niitä on tarjola niin vähän suomeksi.

Kenelle: 4-8-vuotiaille.

http://yle.fi/pikkukakkonen/#!/mintun-esikoulu

Kuulovammaisten lasten sanavaraston kehittymiseen kannattaa panostaa. Sanavaraston kehittäminen vaatii jatkuvaa ja pitkäkestoista työtä kotiväeltä – keskustelut päivän tapahtumista ja iltasadut ovat sanavaraston kehittymisen kulmakiviä. Kirjallisuus, äänikirjat ja multimediakirjat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia sanavaraston laajentamiseen. Kuulovammaisten lasten sanavaraston on todettu olevan ikätasoaan jäljessä.

PAPUNET

Papunetista löytyy paljon materiaalia. Erityisesti suosittelen luettuja ja viitottuja satuja: http://papunet.net/pelit/tietoa-ja-tarinoita

iPad

Interaktiivisia kirjoja

Niko 2 – Lentäjäveljekset

Elokuvasta tehty kirja on mukava ja aika jännittävä tarina, eikä sovi ihan pienimmille lapsille. Kirja on luettu sen verran sujuvasti ja nopeasti, että kuulovammaisilla lapsilla voi olla vaikea pysyä kärryillä.

https://itunes.apple.com/fi/app/niko-2-lentajaveljekset-lite/id563819089?l=fi&mt=8

Kolme pientä porsasta

Vanha tarina hieman uudessa muodossa. Nopea lukutahti ja taustamusiikki vaikeuttavat kuuntelemista.

https://itunes.apple.com/fi/app/kolme-pienta-porsasta-interaktiivinen/id528918868?l=fi&mt=8

Lasten oma kirjakerho

Useita kirjoja myös ääneen luettuna.https://itunes.apple.com/fi/app/satukirjasto/id654908561?l=fi&mt=8

Kirjoista on saatavilla kokeiluversio, jossa pääsee kokeilemaan osaa kirjasta ilmaiseksi.

Lola

Lola on erinomainen palapelejä sekä aakkos- ja matematiikkapelit sisältävä pelisarja, joka on saatavilla myös suomeksi. Pelin tekijöillä tuntuu olevan tietoa lukemaan opettamisesta ja Suomessa käytössä olevista opetustavoista. Lasta opetetaan kuuntelemaan sanan äänteitä eikä häntä hämmennetä aakkosten nimillä.

Lola-pelit on saatavina iPadille, Androidille ja Windows-tableteille.

Kenelle: eri pelit sopivat eri-ikäisille ja kaikista peleistä löytyy eri vaikeustasoja.

http://www.lolapanda.com/index_fi.html

Magic Voice

Puheterapeutin suunnittelema ääniohjattava peli. Tuottamalla ääntä saadaan pupu hyppäämään  hatusta tai auto lähtemään liikkeelle. Ohjeet ovat englanniksi, mutta peli on hyvin intuitiivinen.

Kenelle: lapsille, joita innostetaan puheen ja äänen tuottoon.

Hinta: kokeiluversio on ilmainen, täysversio maksaa $ 2,99

https://itunes.apple.com/us/app/magic-voice/id505075604?mt=8

Make a scene

Peli sisältää erilaisia maisemia, joihin pelaaja lisää hahmoja. Tarjolla ovat mm. maatila, vedenalainen maailma, joulu, viidakko ja etelänapa. Pelihahmot ääntelevät ja peli sisältää tehosteääniä. Peliä voi pelata samaan aikaan kaverin, opettajan tai vanhemman kanssa ja se soveltuu keskusteluun ja yhdessä tekemiseen.

https://itunes.apple.com/us/app/make-a-scene-farmyard/id501366591?mt=8

iPhone

Viito

Viito on ilmainen, Papunetin kuvapankkia hyödyntävä viittomakielen kuvasanakirjasovellus iPhonelle. Viittomat ovat sovelluksessa ja siten saatavilla puhelimessa silloinkin kun verkkoyhteyttä ei ole. Viittomat näytetään kuvina.

https://itunes.apple.com/fi/app/viito/id560916627?l=fi&mt=8

Pohdintaa

Pelejä ja sovelluksia on valtavia määriä, mutta varsinkin kuntoutuksessa täytyy muistaa, että ne ovat vain välineitä johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Sovellusta valittaessa on hyvä miettiä mihin sen toivoo vaikuttavan: sanavaraston kehittymiseen, johonkin hahmottamisen osa-alueeseen, kuulomuistiin vai tarkkaavaisuuteen. Tai sitten se on vain hauska peli – sellaisiakin tarvitaan, varsinkin kotioloissa.

Aina täytyy muistaa, että kieli kehittyy vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Sen vuoksi onkin hienoa, että yhä useammat pelit mahdollistavat yhdessä pelaamisen ja tarjoavat näin mahdollisuuksia vanhemmille ja lapsille viettää aikaa yhdessä.

Tässä artikkelissa on käsitelty vain pientä osaa tarjolla olevista peleistä ja sovelluksista. Näitä sekä listan ulkopuolelle jääneitä pelejä ja sovelluksia kannattaa kokeilla rohkeasti – osasta on vain hetken ilo ja toisten parissa viihtyy pidempäänkin.

Teksti: Ulla Sergejeff

Kirjoittaja on puheterapeutti, joka on toiminut kuulovamma-alalla jo 17 vuotta. Viimeaikaisiin haasteisiin kuuluu oman sovelluskehitysyrityksen perustaminen. Yrityksen tarkoitus on tuottaa kuntouttavia sovelluksia terapeuttien ja perheiden tueksi. Artikkelissa mainittu Outloud-kuulotesti on yksi yrityksen tuotteista.