Sytomegalovirus

Herpes-virusten sukua oleva Sytomegalovirus (CMV) on merkittävin sisäkorvaperäisten kuulovammojen aiheuttaja geneettisen periytyvyyden jälkeen. Synnynnäisen sytomegaloviruksen oireina ilmenee kuulovammaisuuden lisäksi myös näkövammaisuutta sekä eri asteisia neurologisia oireita, joten sen tunnistaminen ja mahdollisten oireiden kartoitus on tärkeää.

Suurin osa meistä sairastaa CMV:n elämämme aikana ja usein se on oireeton, eli emme edes tiedä sairastaneemme sen. Virus tarttuu henkilöstä toiseen eritteiden välityksellä ja näin se voi tarttua imetyksen tai synnytyksen yhteydessä äidiltä vauvalle. Tämän tyyppisen tarttumisen ei kuitenkaan ole todettu aiheuttavan kuulovammaisuutta. Sen sijaan istukan kautta tarttuva synnynnäinen CMV, joka on maailmanlaajuisesti yleisin sikiön infektio, voi olla kuulovamman syynä. Noin 40% tapauksissa, joissa odottava äiti sairastaa CMV:n infektio tarttuu myös sikiölle.

Oireeton CMV

90% infektion saaneista vauvoista selviää oireettomana. Ennen näitä lapsia ei diagnosoitu ja heidän kehityksestään on vähemmän tietoa. Yhdellä kymmenestä oireettoman CMV:n kantajista on synnynnäinen tai etenevä kuulovamma.

Oireellinen CMV

10%:lla CMV infektion saaneista vauvoista ilmenee oireita, joita voi olla mm. alhainen syntymäpaino, pieni pää, ihon ja silmien keltaisuus, pienet punaiset pilkut iholla, näkö- tai  kuulovamma ja erilaiset neurologiset oireet.

Lähteet:

National Deaf Children’s Society. 2011. Information for families: Congenital cytomegalovirus and deafness.
Alanen, Anna. Lääketieteellinen Aikakausikirja Duodecim. 2010. Toksoplasma-, parvovirus- ja sytomegalovirusinfektiot raskauden aikana.