Kuulokoje/sisäkorvaistute, kesä ja matkustaminen

Kesään ja lomaan kuuluu usein matkustaminen kotimaassa tai ulkomailla. Mitä kannattaa ottaa huomioon kun matkustaa kuulokojetta tai sisäkorvaistutetta käyttävän lapsen kanssa?

Lue kootut vinkit ja jaa omasi.

Jos laite katoaa?
Kuulokoje/prosessori saattaa pieneltä lapselta kadota ja lomalla ei ole kovin rentouttavaa etsiä kadonnutta laitetta tupaten täydeltä hiekkarannalta tai palata kaupungilla käveltyä reittiä takaisinpäin kuumeisesti kojetta etsien. Pahimmassa tapauksessa lapsi on loppuloman kuulematta, mikäli ei laitetta löydy. Katoamisalttiiseen laitteeseen kannattaa siis teipillä tai muulla tavalla merkitä puhelinnumero tai sähköpostiosoite, johon löytäjä voi ottaa yhteyttä.

Mitä mukaan?
Kun lähdetään matkoille on hyvä pakata mukaan riittävästi paristoja/akkuja ja laturi, varaosia ja mahdollisuuksien mukaan myös varakojeet. Sairaalasta voi joskus saada kojeen vaihdon yhteydessä vanhat kojeet kotiin varalle. Jos lapsella on vain yksi sisäkorvaistute, voi erityisen pitkille matkoille kysyä myös varaprosessoria. Sähkölaitteiden osalta on hyvä tarkistaa paikalliset pistokkeet ja ottaa tarvittaessa matka-adapteri mukaan.

Kojekäyttäjän muistilista

  • riittävästi paristoja
  • vaihtoletkuja
  • kuivauspumppu
  • kuivauskapseleita & kuivauspurkki/sähkökuivuri
  • mahdollinen varakoje
  • vammaiskortti (jos on)

SI-käyttäjän muistilista

  • potilaskortti, jossa mainitaan sisäisestä istutteesta
  • mahdollinen varaprosessori
  • varajohto ja -kela
  • paristot ja paristokotelo
  • paristolaturi ja tarvittaessa matka-adapteri
  • kaukosäädin & laturi
  • kuivauskapseleita & kuivauspurkki/sähkökuivuri
  • henkilökohtainen audiokaapeli & eristysjohto
  • vammaiskortti (jos on)

Lentäminen
Kuulokojeita ei tarvitse eikä suositella otettavan korvista turvatarkastuksen metallinpaljastimesta kulkiessa. Kojeet eivät aiheuta hälytystä ja on aina parempi jos lapselle pystyy antamaan ohjeita tämän tyyppisissä tilanteissa. Lentomatkustamisen aikana kojeet voivat myös olla korvissa. Korvat saattavat tosin mennä lukkoon, jolloin huonommalla kuulolla lapsi ei kuule vaikka kojeet olisivat korvassa. Purukumi kannattaa siis pakata mukaan ja tarjota nousun/laskun aikana.

Sisäkorvaistutteen käyttäjä voi nykyohjeistuksen mukaan kulkea turvatarkastuksen metallinpaljastimesta prosessorit päällä. Siitä ei ole haittaa prosessorille, äänihäiriöt ovat tosin mahdollisia. Tarvittaessa potilaskortilla voi päästä turvaportin ohi, jolloin tarkastus suoritetaan käsin.

Automatkailu
Auton hurinassa saattaa takapenkillä istuvan kuulovammaisen lapsen kanssa keskustelu haastavaa. Taustapeiliä voi käyttää tukena huulion, viittomien tai vinkkien välittämisessä takapenkille. Mikäli lapsella on FM-laite, tätä kannattaa hyödyntää autossa. Saman avun saa sisäkorvaistuteprosessorin mukana tulevalla langallisella mikrofonilla.

Äänikirjoja ja musiikkia kuunnellessa matka sujuu rattoisasti, kunhan lapsella on sopivat kuuntelun apuvälineet. Lievemmällä kuulovammalla nappikuulokkeiden käyttö sujuu hyvin, mutta mikäli tarvitaan myös kojeen vahvistusta, kuppikuulokkeet sopivat kojeen päälle paremmin. Erilaiset kännyköiden kanssa käytettävät langattomat silmukat voi liittää mihin tahansa äänilähteeseen ja tällöin lapsi voi kuunnella T-asennolla. Sisäkorvaistutetta käyttävä lapsi voi liittää prosessorinsa sopivilla lisävarusteilla suoraan äänilähteeseen.

Huvipuistot
Joissain huvipuistoissa voi kuulovammaisen lapsen avustaja saada avustajarannekkeen, mikäli lapsi tarvitsee erityistä tukea. Aikuinen voi tällöin toimia tukena, välittää/tulkata ohjeita ja varmistaa että lapsi pääsee turvallisesti nauttimaan puiston tarjonnasta. Rajuimmissa laitteissa kannattaa ottaa kuulokojeet/prosessorit pois päästä, mikäli on vaara, että laite voi pudota. Kovemmassa vauhdissa korva voi myös iskeytyä istuimen sivusuojiin, mikä tekee kipeää jos korvassa on laite. Tällöin tulee kuitenkin varmistaa, että lapsi tietää kuinka toimia, jos hän ei ilman laitteita kuule ohjeita.

Eksyminen

Pienen lapsen kanssa liikkuessa vanhempia usein huolestuttaa lapsen katoaminen/eksyminen. Lapselle kannattaa opettaa kuinka toimia mikäli eksyy vanhemmistaan. Perhe voi sopia omat toimintatavat, esimerkiksi palataan edelliseen paikkaan missä viimeksi keskusteltiin tai rikseen sovittuun kokoontumispaikkaan. Jos lapsi on pieni ja kovin vikkeläkinttuinen niin turvareppu, jossa on valjaat, voi ainakin ihmisvilinässä olla hyvä ratkaisu. Nimen ja puhelinnumeron voi myös teipata lapsen vaatteeseen kiinni. Myytävänä on inforannekkeita ja taaperokylttejä tähän tarkoitukseen, jolloin eksyneen lapsen löytävä aikuinen voi soittaa ilmoitettuun puhelinnumeroon.

Vesi
Olennainen osa kesää on vesi; vesisota, yllättävä sadekuuro ja rantaelämä. Kastumiselta ei voi välttyä eikä lapsen tarvitsekaan. Jos lapsi kuulee ilman kojeita niin turvallisinta voi olla jättää koje hyllylle villeimpien vesileikkien ajaksi. Monelle koje on kuitenkin välttämätön, jolloin tuubihuivi tai lippis suojaa jonkun verran kastumiselta.

Cochlearin prosessorit ovat roiskevedenkestäviä kun niitä käyttää ladattavien akkujen kanssa. Paristot tarvitsevat ilmaa toimiakseen, joten paristokotelossa on tästä syystä niissä on ilmareiät, eivätkä siksi ole vesitiiviitä. Cochlearin Nucleus 6 ja 7 -malleille on saatavilla Aqua+-vesisuojia. Uimalakkia tai huivia voi käyttää apuna että prosessorit vesisuojineen pysyvät päässä.

Jos laite kuitenkin kastuu, se kannattaa purkaa osiin ja laittaa kuivuriin. Kuivureita on monenlaisia ja useimmiten sairaalasta saa kuivaustarvikkeet kojeen mukana. Yleisin malli on kuivauspurkki, johon koje laitetaan kosteutta imevän kuivauskapselin kanssa. Sisäkorvaistutteen käyttäjät saavat usein sähköllä toimivan kuivurin, jota suositellaan käytettävän säännöllisesti, koska se imee kosteuden ja näin pidentää laitteen käyttöikää. Kuivuria kannattaa käyttää päivittäin myös jos matkailee kosteissa maissa. Tällöin prosessorissa kannattaa tosin mahdollisuuksien mukaan käyttää mielummin ladattavia akkuja kuin paristoja, juuri tämän tiiviyden vuoksi.

Mikäli kuitenkin käy niin, ettei koje enää toimi, ottakaa yhteys kuulokeskukseen tai hätätilanteessa laitevalmistajan maahantuojaan. Huuliolukutaito, viittomat tai vinkkaus ovat kuitenkin hyvä tuki laitteen katoamis- ja rikkoutumistilanteita varten.

Muista myös!

Kesä on parasta aikaa myös sanavaraston kasvattamiselle kun eteen tulee uusia asioita ja ilmiöitä!

Onko sinulla lisää hyviä vinkkejä? Kerro ne meille kommentoimalla alle tai palautelomakkeellamme.