Kuulokoira tukena

Olen Anniina, synnyin keskosena 2001. Olin 35,5 cm pitkä ja painoin 1000g, eli 1 kg. Toinen silmäni on sokea ja minulla on molemmissa korvissa kuulolaitteet. Sain vasemman korvan kuulolaitteen ykkösellä ja oikean korvan kuulolaitteen kolmosella. En muista, miltä tuntui, kun sain kuulolaitteet. Kuulolaitteista on hyötyä, koska kuulee paremmin telkkarin ja kuulee selvemmin puheen. Ilman kuulolaitteita kuulen sanoja väärin. Ei tunnu kivalta, jos kuulee usein väärin.

Minulla on FM-laite, jota käytän ratsastuksessa ja hiihtäessä. Lisäksi minulla on induktiotyyny, jonka avulla kuulee telkkarin paremmin. Hyvä asia kuulovammassa on, että on oma kuulokoira. Kamu on keskikokoinen villakoira, se on harmaa

Äidin silmin:

Anniina syntyi pienenä keskosena ja elämän alkutaival oli hatara. Silmävamma todettiin jo aikaisessa vaiheessa ja siihen liittyvät asiat veivät paljon meidän vanhempien voimia. Sitten kun kuulovamma todettiin koululääkärin toimesta ekaluokalla, oli vaikeaa hyväksyä uusi vamma. Taas piti perehtyä aivan uusiin asioihin ja ymmärtää miten kuulovamma vaikuttaa elämään. Pääsimme nopeasti kuntoutuksiin ja muutenkin kannattaa vanhempana olla aktiivinen. Meillä kuulovamman ymmärtäminen on vielä hitusen monimutkaisempaa, koska Anniinalla on myös näkövamma.

Olemme hyvin saaneet apua eri viranomaisilta ja toimijoilta. Sen lisäksi vertaistuki on tärkeää. Ajoittain tulee hetkiä, että vanhempana jaksaminen on vaikeaa ja silloin yhteydenpito muihin kuulovammaisten lasten vanhempiin on tärkeää. Vertaistuki on myös lapselle tärkeää ja on hyvä, että lapsi pääsee tapaamaan muita kuulovammaisia lapsia ja ymmärtää, että ei ole ainoa kuulovammainen. Usein se voi tuntua siltä, koska muita kuulovammaisia lapsia ei ole lähellä.

Meillä iloa arkeen tuo tällä hetkellä Anniinalle koulutettava kuulokoira. Olemme hyvin edenneet koulutuksessa ja toiveena on, että valmistuttuaan koira mahdollistaa Anniinan itsenäistymisen paremmin. Ja muutenkin elämä on mallillaan. Meillä kasvaa nuori neito, joka tähyää innolla tulevaisuuteen ja aikoo omistaa isona tallin ja monta koiraa.