TekstiversioPoistu tekstiversiosta
A+ A-

Esteettömyys eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmän keskiössä

Kuluvalla vaalikaudella eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmää (VAMYT) johtaa vihreiden Johanna Karimäki. Ennen eduskunnan kesätaukoa pidetyssä järjestäytymiskokouksessa työryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin Satu Taavitsainen (sd.). Ryhmän johtokunnan muina jäseninä ovat Niilo Keränen (kesk.), myös viittomakielten verkostossa toimiva Sari Sarkomaa (kok.), Ritva Elomaa (ps.), Li Andersson (vas.) sekä Sari Tanus (kd.). Yhteistyöryhmä järjestää kuulemistilaisuuksia, pitää yhteyttä vammaisjärjestöihin ja laatii kannanottoja vammaisten aseman parantamiseksi.

Tiedotteessaan ryhmän puheenjohtaja Karimäki nostaa vammaisten opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksien tukemisen tärkeyden esille. Viime vaalikaudella VAMYT oli huolissaan SORA-lainsäädännön (Soveltumattomuuden Ratkaisuja), eli koulutuksen ja työelämän turvallisuuden parantamiseen pyrkivän lainsäädännön, rajoittavista vaikutuksista vammaisten kohdalla.

– Esteettömyys ja sen edistäminen kaikilla elämänalueilla on keskeistä, jotta kuulo-, näkö- ja liikuntavammaiset voivat yhdenvertaisesti asua, harrastaa ja tehdä työtä, Karimäki sanoo tiedotteessa.

Ryhmän jäsenet ovat myös jakaneet vammaisjärjestöjen huolen hankintalain uudistuksesta. Järjestöt näkevät, että vammaisten palvelut tulisi irrottaa kilpailutussäännöksistä. Lisäksi muiden muassa vammaislainsäädännön voimaan saattaminen, erityisryhmien tarpeiden ja palveluiden turvaamisesta huolehtiva sote-uudistus ja YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ratifioinnin loppuun saattaminen ja toimeenpano työllistävät ryhmää kuluvalla vaalikaudella.